Ünnepi konferencia a Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és Szociális Karon

Egyetemünk Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és Szociális Kara 2024. október 16-án Családpolitika 15 éve és jövője címmel tartott konferenciát. Az egynapos rendezvény célja az elmúlt 15 év családpolitikai intézkedéseinek értékelése volt népesedési, gazdasági és szocializációs szempontból, továbbá javaslatok megfogalmazása a demográfiai fordulat elérése érdekében. 

A konferenciát Hajdú Szabolcs esperes igei köszöntője és áldása indította. Ezt követően Trócsányi László rektor úr tartotta meg személyes hangvételű megnyitóját. Beszédében a családot a nemzet fennmaradásának alapjaként határozta meg és kijelentette, bízik abban, hogy a család intézménye, illetve a családpolitika még évezredeken át velünk lesz.

Mészáros József a kar dékánja köszöntötte az előadókat és résztvevőket, majd a megnyitó előadást Beneda Attila családügyekért felelős helyettes államtitkár tartotta. Adatokkal alátámasztva bizonyította, hogy a Bokros csomag népesedési szempontból olyan jelentős törést okozott, amelynek hatásait társadalmunk máig nem heverte ki. A 2010 óta bevezetett családsegítő intézkedéseknek köszönhetően mintegy 178 ezer gyermekkel több született, és sikerült elérni, hogy a házasságkötések száma sok éves csúcsra, a válásoké pedig mélypontra kerüljön.

A délelőtt folyamán három témáról tartottak kerekasztal beszélgetést a meghívott vendégek:

- A családpolitikai eredményei

- Gazdaság és demográfia

- Az ifjúság motivációi. Mi ösztönzi, mi gátolja a gyermekvállalást?

A szekciók előadásait a témában érintett gazdaságpolitikusok, a Központi Statisztikai Hivatal, a Magyar Közgazdasági Társaság és a Magyar Nemzeti Bank vezetői tartották, amelyeket a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért, a Századvég kutatóintézet és a Mathias Corvinus Collegium kutatóinak hozzászólásai követtek. Az első szekcióban Spéder Zsolt egyetemi tanár előadásában a családpolitikai intézkedések mérhetőségét elemezte és a gyermekvállalás és a társadalmi-gazdasági helyzet összefüggéseit mutatta be. Az eredmények bemutatása mellett a hozzászólások javaslatokat fogalmaztak meg.  A demográfiai helyzet több szempontú elemzése kapcsán az előadók kitértek a nemzetközi trendek bemutatására is.  Európa demográfiai válságban van, mondta Kincses Áron, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke. A legújabb népességi előrejelzés szerint 2070-re jelentősen csökkenni fog a világ népessége is. Kuti Zsolt, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a fejlett régiók demográfiáját a népességszám csökkenése és az idősödése jellemzi. Magyarország népessége 1980 óta csökken, az előrejelzések szerint a kedvezőtlen trend tovább fog folytatódni.

A harmadik szekcióban bemutatásra kerül az ifjúság körében végzett felmérés, amely kiemeli a gyermekvállalás pozitív motivációit. A válaszadók többsége szerint a gyermek az élet beteljesítése, értelme, azonban a gyermekek megszületését hátráltatja, hogy a családok úgy érzik, nem tudják megteremteni a szükséges anyagi hátteret. A szekcióban a fiatalok képviseletében a GESZK hallgatói önkormányzatának elnöke is hozzászólási lehetőséget kapott. Kiemelte a családi kötödés és a közösségi motiváció fontosságát.

A délutáni kerekasztal beszélgetés címe „Társadalmi tőke és szocializáció” volt. Ebben a szekcióban Bagdy Emőke, Egyetemünk professzora tartotta a felvezető előadást. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a gyermek már az anyaméhben megkapja azokat az impulzusokat, amik a későbbiekben harmonikus fejlődését biztosítják. Ha az édesanyák gyermekeik első évében nem tudták biztosítani a testi, lelki kötődést, a következő felnövekvő nemzedéknek sokkal rosszabb a készsége arra, hogy gyermeket vállaljon. A szekció hozzászólói hangsúlyozták, hogy az iskolázottság és az egészség is kulcsmutatók, a magyarországi népességszám alakulásában. A hátrányos településekről nagyon kevesen jutnak el a közép- és felsőoktatásba, ennek támogatására sokkal több célzott programot szükséges indítani.  

A záró szekcióban Báger Gusztáv a MNB Monetáris tanácsának volt tagja ismertette a 2019-ban megjelentetett „Jövőnk a gyermek” című kiadvány társadalmi fogadtatását. A könyvet Benda Józseffel szerkesztették, és a hivatásos szülői program bevezetését javasolták a népesség csökkenés enyhítésre.

A konferenciát a Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és Szociális Kar a Magyar Közgazdaságtudományi Társaság Demográfiai Szakosztálya és a Barankovics Alapítvány együttműködésével szervezte.

Konferencia képei Konferencia képei Konferencia képei Konferencia képei Konferencia képei Konferencia képei Konferencia képei Konferencia képei Konferencia képei Konferencia képei

Következő események




Közösségi Média

Károli Podcast

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Napi biztatás

Galéria

 

nyelvvizsgaközpont

 

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ