Harmincéves a Szociális törvény, harmincéves a Károli

2023. november 22-én a Károli Gáspár Református Egyetem Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és Szociális Karának szervezésében került megrendezésre a 30 éves a Szociális törvény, 30 éves a Károli tudományos konferencia a rendszerváltást követő társadalmi változásokról, amelyen több mint 200 résztvevő jelent meg. A résztvevők és előadók között is több olyan szaktekintély volt (minisztériumi tisztviselők, volt államtitkárok, az egyes részterületek szakértői), akik 30 esztendővel ezelőtt aktív szerepet vállaltak a Szociális törvény megalkotásában.

A rendezvénynek a kar új épülete adott otthont.

A konferencia címében utal rá, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem és a Szociális törvény ugyanabban az évben, 1993-ban indultak. A kommunista időszakot követő új világban a döntéshozók mind a református egyetem alapításával, mind a Szociális törvény megalkotásával folyamatosan növekvő és mind látványosabb társadalmi szükségletekre kívántak reagálni.  

A jubileumi konferencián az ország különböző pontjairól érkező szociális és gyermekvédelmi szakembereket, valamint a szociális felsőoktatásban tanuló hallgatókat Balla Péter hitéleti rektorhelyettes, Mészáros József dékán mellett Rétvári Bence miniszterhelyettes, valamint Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár köszöntötte. Ezt követte a Református Szeretetszolgálat főigazgatójának előadása. Czibere Károly a református egyház kiterjedt diakóniai munkájáért felelős vezetőjeként – volt szociális államtitkárként – és a kar egyetemi docenseként olyan előadással készült, amely a jogi és társadalomszerkezeti összefüggéseket az egyházi és állami szerepvállalás tükrében mutatta be. 

A plenáris rész zárásaként Haász Sándor egyetemi docens adott rövid áttekintést a kar Szociális Munka és Diakóniai Intézetének poszterprezentációiról. Az épület aulájában kiállított poszterprezentációk az Intézet oktatóinak legmeghatározóbb kutatásait mutatták be.  

A kávészünetet követően az ágazatot kiválóan ismerő szakemberek és fiatal kutatók tolmácsolásában párhuzamos szekciókra került sor: A Szociális törvény három évtizede, Társadalmi folyamatok a rendszerváltás óta, Szociális szolgáltatások és társadalmi szükségletek mellett a kar hallgatói Friss szemmel a szociális ellátórendszerről c. szekcióban mutatták be a hazai jóléti ellátórendszer egyes területeit vizsgáló eredményeiket. 

A szakmai napot kerekasztal-beszélgetés zárta, melynek középpontjában a társadalmi folyamatok álltak. A beszélgetés során a következő kérdésekre kerestek válaszokat a résztvevők: miben és hogyan változott a magyar társadalom az elmúlt 30 esztendőben és milyen módon reagált erre a hazai szolgáltatásszervezés? Milyen értékkomplexumok mentén végzik nap nap után a szociális ágazat munkatársai másokat segítő tevékenységüket? Tanulva az eddigi tapasztalatokból és ismerve például az elöregedő társadalmak kihívásait, 30 esztendő múlva milyen társadalmat és milyen ellátórendszert szeretnénk látni Magyarországon? 

 

Balla Péter rektorhelyettes, Mészáros József KRE GESZK dékán, Rétvári Bence államtitkár, Fülöp Attila államtitkár, Czibere Károly. 30 éves a Szociális törvény, 30 éves a Károli konferencia 2023 november 22. Fotó: Linszky Franciska Balla Péter a KRE hitéleti rektorhelyettese. 30 éves a Szociális törvény, 30 éves a Károli konferencia 2023 november 22. Fotó: Linszky Franciska Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár. 30 éves a Szociális törvény, 30 éves a Károli konferencia 2023 november 22. Fotó: Linszky Franciska Rétvári Bence BM parlamenti államtitkár. 30 éves a Szociális törvény, 30 éves a Károli konferencia 2023 november 22. Fotó: Linszky Franciska Mészáros József KRE GESZK dékán. 30 éves a Szociális törvény, 30 éves a Károli konferencia 2023 november 22. Fotó: Linszky Franciska Czibere Károly 30 éves a Szociális törvény, 30 éves a Károli konferencia 2023 november 22. Fotó: Linszky Franciska 30 éves a Szociális törvény, 30 éves a Károli konferencia 2023 november 22. Fotó: Linszky Franciska A szervezők szekciókban hívták közös gondolkodásra a résztvevőket Fotó: Linszky Franciska

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Napi biztatás

Galéria

 

nyelvvizsgaközpont

 

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ